Училищен живот

На 18.05.2022г. учениците от 5.д клас, заедно със своите родители посетиха изложба на живи тропически пеперуди в „Butterfly House Varna“.

В компанията на красиви, летящи пеперуди, на плаващи костенурки, на декоративни шарани и на хамелеони, децата се потопиха в света на тропическата джунгла. Провокирани от своето любопитство задаваха интересни въпроси и успяха да научат много нови неща, както за пеперудите, така и за Пръчковидните насекоми и Аквариумните скариди.

2022-05-19Наша гордост!

    Приключи пролетният кръг на  международния турнир „Математика без граници“. В него участва Росица Карайчева, ученичка от III в клас, която зае 3 място. Тя бе отличена с грамота и медал.

    Браво, Росица!

 Поздравления и пожелания за успехи и на следващи участия.

2022-05-05


Творците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ нямат почивка. И как да е по друг начин, когато смело чертаем историята на нашето училище. Това показаха и учениците от 3., 5. и 6. клас, които се включиха в поредна инициатива, организирана от учителите по БЕЛ в училището, която е част от събитията, посветени на 160 години от основаването му. Темата „Моето училище“ мотивира участниците да разсъждават за родното школо, което те успешно пресъздадоха в съчинения и стихове. 
Оставаме ви да се насладите на ученическото им творчество.

2022-04-20

22 АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА

Темата за Деня на Земята 2022 г. е
„Инвестираме в нашата планета“.

Денят на Земята – 22 април – е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Отбелязва се за първи път в САЩ през 1970 г. с цел да приобщи хората на планетата към идеята за опазване на околната среда.
Всеки от нас се нуждае от здрава планета. Здравата планета не е опция – тя е необходимост. Настъпил е моментът за действия, защото възстановяването на Земята зависи от всички не само защото ни е грижа за природата, а защото всички ние живеем в тази околна среда.

Дошло е времето за решителни действия да се запази и защити нашето здраве, семейство, прехрана… заедно трябва да Инвестираме в Нашата Планета.

По този повод ученици от 5, 6 и 7 клас от ОУ „ Св. св. Кирил и Методий „ Варна изработиха постери и макети, и експонираха изложба под мотото „ Всичко е в нашите ръце“.

2022-04-20Ученици от 1а клас с класен ръководител г-жа Манолова и 1д клас с класен ръководител г-жа Милкова рецитираха стихове във фоайето на училището на тема „Да пазим завета на светите братя Кирил и  Методий“. Изявата е във връзка с отбелязването на 160 годишнина от създаването на училището. Публика бяха останалите ученици от випуск първи клас и техните класни ръководители.

    В края на тържеството всички деца се включиха  в изпълнение на песента „Златни букви“.

2022-04-15


„Пролетта дойде отново

и донесе на света –

Възкресение Христово,

слънце, птички и цветя!“

 

       Учениците от 1д клас с класен ръководител госпожа Милкова се подготвят за предстоящия празник – Великден. В часа по технологии и предприемачество с голямо старание децата изработиха великденска украса, рисунки. Изработеното представиха на изложба.

2022-04-15


„Ние вече сме грамотни първокласници страхотни!“

 

В часа на класа, с тема „Бал на буквите“, първокласниците от 1в клас, с класен ръководител Стефана Бошнакова и учител в ЦОУД Стоянка Христова, гордо заявиха: „Ние вече сме грамотни!“.

След месеците усилена работа и усърдие, много изписани и прочетени страници дойде време децата да отпразнуват своята първа стъпка в света на знанието – изучаването на азбуката и буквара. Малките ученици рецитираха стихове, пяха и танцуваха, справиха се отлично и с предизвикателството – четене на непознат текст.

Гости в този тържествен учебен час бяха г-жа Димитрова, директор на училището и г-жа Трифонова – заместник-директор. Те поздравиха учениците за положения труд, усвоени и демонстрирани знания. Пожелаха им любознателност и успехи.

Голяма радост за децата бяха лакомства-изненада, подготвени от родителите. Техни представители на празника бяха г-жа Илияна Новакова и г-жа Радослава Колева, които помогнаха да запаметим събитието в снимки.

2022-04-14


„Всички букви зная, мога да чета.

Имам си прозорче светло към света!“

 

Под този надслов в 1г клас с класен ръководител Даниела Лечева  се проведе Празник на буквите. С много стихове и песни малките ученици  отбелязаха края на изучаването на буквите и раздялата с буквара. 

2022-04-14


На 01.04.2022 г. се проведе ученическа екскурзия по маршрут водещ до  корените на нашите прадеди. В туристическото пътуване участваха учениците от седми клас, от ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, следвайки стъпките на учениците на Светите братя Кирил и Методий, възпитаниците ни посетиха културно-историческия  комплекс “Двор на кирилицата” и Голямата базилика в град Плиска. 

В  град  Шумен останаха силно впечатлени от Паметник “Създатели на българската държава”. Унесени от духът на миналото, денят отмина неусетно, но остави много спомени и емоции в децата. 

2022-04-14


“Слънце от небо бледнее,

вятър в стобор мълчее.

тропне ли хоро българско

земята в любов немее.”

/Таня Мезева/

На 30.03.2022 в двора на ОУ”Св.св.Кирил и Методий”, нагиздени и пременени  с красиви народни носии, учениците от 6а, 6в, 7а, 7в, 7г,7д заиграха училищно пролетно хоро под магичните звуци на  българската гайда.

Хорото беше предшествано от музикален дует на Габриела Станева от 7г кл и нейната учителка по музика, имаше и  пролетни стихове, изпълнени от децата. Всеобщото училищно хоро, стана повод за много пролетни усмивки и настроение, а след него, по стар български обичай, участниците опитаха от вкусния български хляб с мед.

https://www.moreto.net/novini.php?n=456768


На 28.03.2022г в училищната библиотека група деца от всички начални класове-  ЦОУД ,четоха откъси от  любими детски книги по повод  2 април- Международен ден нан детската книга. Училищните психолози запознаха учениците с някои интересни факти около създаването и честването на празника и ги подканиха да почетат на всички присъстващи редове от любимите си детски книжки. Полезно и приятно четене и през пролетната ваканция си пожелахме с нашите любознателни ученици.На 29.03.2022г. в часа на класа в I г клас с класен ръководител Даниела Лечева се проведе урок по темата „Защита от конфликти“. Гости по програмата „С родители в класната стая“ бяха Васил Петров – старши треньор на ФК „Спартак“ Варна, Миша Милошевич – директор Детско-юношеска академия /ДЮА/, Стефан Калименов /родител, баща на Иво Калименов от класа/ и Иван Буроджиев – представители на клуба.

 Гостите запознаха учениците с историята на  клуба, основните правила и различните позиции във футбола. Разясниха на децата колко е важно и полезно да се спортува, какви качества и умения да се развиват. Първокласниците бяха много заинтригувани и активно задаваха въпроси. След проведената дискусия между домакини и гости, учениците научиха, че спортът помага не само да сме здрави, а може да помага и при разрешаване и предотвратяване на  различни конфликти. Със своите интересни разкази старши треньорът на ФК „Спартак“ и директорът на ДЮА разясниха на децата, че отборната игра е трудна, изисква усилия от всички участници. Помага да се научат не само да спортуват заедно, а и да работят в екип, да си помагат, да се уважават.

Учениците от I г клас показаха сериозни познания за спорта като част от здравословния начин на живот. В класната стая бяха подготвили изложба от свои рисунки по темата, които подариха на гостите. Те от своя страна зарадваха децата с много подаръци – календари, тетрадки и химикалки, както и билети за предстоящ футболен мач.

Всички участници в урока си обещаха, че скоро пак ще се срещнат – вече на терена.


Учениците от 4 б клас с класен ръководител госпожа Цветелина Аламурова отбелязаха Международния ден на детската книга – 2 април. Този празник обедини всички, които искрено обичат да четат. Проявиха интерес и любопитство към книгите, които техните съученици четат. Запознаха се с произведения, които не са включени в препоръчителните списъци за училище. Изработиха проекти на прочетена от тях книга, разказаха за героите в нея и обясниха кой от тях им е харесал най- много. Осмислиха огромното значение на книгите- те ни дават отговори на много въпроси, дават ни уникална възможност да се докоснем до света на други хора.

2022-03-29


 “Всички букви зная, мога да чета!”

В 1 б клас с класен ръководител Гергана Матеева се проведе тържество под надслов “Вече сме грамотни!” Учениците рецитираха стихове, посветени на буквара и буквите. Прочетоха кратки текстове. Получиха книгоразделител с българската азбука и новата читанка.

2022-03-28


По повод Деня на водата – 22.03. и във връзка с опазването на околната среда, седмокласниците създадоха проекти, свързани със защитени природни обекти в България.

2022-03-20


Използвайки въображението си и своята креативност, както и нестандартни материали – вълна, конци, мъниста, пластилин, хранителни продукти и др., учениците от 6 кл. изработиха географски карти на изучените континенти – Южна и Северна Америка.

2022-03-20


https://bnt.bg/news/roditeli-vlizat-v-chas-vav-varnenskoto-uchilishte-sv-sv-kiril-i-metodiy-304030news.html

Кукери

Кукери, кукери, кукери!
Неподвластни на никого,
неподкупни.
Бранят земното
благо
от всякое зло…
Чанове чупят небето,
екнат дувари и
друми,
стаява дъх битието,
секват неречени
думи.
Иде от времето
давно духът благ на дедите.

Владимир Владимиров

Учениците от 5, 6 и 7 клас рисуваха, изработиха и представиха своите кукерски маски в часовете по изобразително изкуство, следвайки духът на българските традиции и обичаи.

 

2022-03-11


На 9.03.2022г. по програма „С родители в класната стая“  в 1 а клас с класен ръководител Палвира Манолова се проведе урок на тема „Как да се храним здравословно“. В часа участва майката на Карина,  Полина Веселинова, която разказа на учениците колко е важна храната, която избираме. Учениците получиха знания за здравословно, разнообразно и балансирано хранене. Чрез народните мъдрости, груповата работа и играта „На пазар за здравословни храни“, учениците се научиха как да избират здравословни храни. Последната за часа игра „Съставете здравословно меню“ затвърди уменията на учениците за правилно отношение към собственото хранене. Съпричастни към урока бяха всички родители, защото изпратиха здравословни рецепти на храни, които обичат да хапват вкъщи. В електронна книжка, учениците разгледаха някои от рецептите. Книжката ще продължава да се обогатява с още здравословни храни. 

2022-03-09


ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! ЧЕСТИТА СВОБОДА!

Преди 144 г. България отново се връща в семейството на европейските народи! За нас българите, 3 март 1878 г. е въплъщение на едно начало. На този ден е направена онази първа политическа крачка, на която посветиха своите въжделения, сили и най-вече своя живот, хилядите участници в националноосвободителното движение и опълченците в Руско-турската освободителна война.

Трети март – датата на дълго мечтаната свобода на България, е ден в който си припомняме страшния път, изминат от нашите предци, за да извоюват най-святото за един народ и да защитят името на своята Родина.

От екипа на ОУ,, Св.св Кирил и Методий”                                                              2022-03-02

 


В навечерието на празника, учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ от начален и прогимназиален етап се включиха с много идеи, ентусиазъм и отговорност в множество инициативи, посветени на националния празник на  Република България. Петокласниците взеха участие в историческа викторина, посветена на Освобождението, излъчиха отбори, подготвяха се самостоятелно, работейки  в екипи. Представянето им бе достойно за аплодисменти. Учениците от седми клас засвидетелстваха своето родолюбие, като изработиха глинени портрети на видни  революционери и макет на паметника Шипка, които са експонирани във фоайето на училището.

А най-емоционалното събитие за деня беше представено с рецитал, посветен на Трети март, в който взеха участие ученици от 1., 5., 6. и 7 клас. Те рецитираха стихове посветени на празника.

Посланието на всички участници беше едно – ЧЕСТИТА СВОБОДА!

2022-03-02


„Взела две игли от Ежко,
прежда от върбите взела,
Баба Марта тази заран
мартенички е изплела.“

                                                        Петя Йорданова

     За Първи март, един от най–любимите празници на малки и големи учениците от 3 д клас, 2 б и 3 б група с целодневна организация  на учебния ден подготвиха мартеници, картички и интересни експонати, които представиха на изложба.

2022-03-01


„Тази пъстра мартеничка
баба ми я върза –
за да съм кат лястовичка
пъргава и бърза.“

                                            Елисавета Багряна

      На 1 март учениците от първите класове посрещнаха Баба Марта. Поздравиха я с много песни и стихотворения, специално подготвени за нея. Добрата старица им разказа за внуците си Пижо и Пенда, които са й първи помощници при направата на мартеници. Не пропусна да припомни и какво символизират белият и червеният цвят. С благопожелания за здраве и късмет Баба Марта закичи всички  с мартеници.

2022-03-01


Основно училище “Св.св.Кирил и Методий”гр.Варна участва в състезанието Spelling Bee Junior 2022

За първи път на 24 .02.2022 година в нашето училище се проведе училищният кръг на състезанието Spelling Bee Junior 2022 – традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват различни думи на английски език.  Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език, да развива у тях умението да се представят пред публика и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. 

  Участваха 26 ученици от 3 и 4 клас. Двама от участниците бяха включени онлайн. Гости на състезанието бяха госпожа Дарина Димитрова- директор на училището , госпожа Лидия Рачева – заместник-директор и госпожа Караянева – родител на ученик от 4 клас. Журито беше в състав: Диана Луканова – диктор и координатор на състезанието, Славяна Янева – учител по английски език в  начален етап, Ана Колева- учител по английски език в  прогимназиален етап и Диана Нанкова- учител по английски език в  прогимназиален етап. Състезанието се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

  На финалния двубой се изправиха  Микаела  Станчева от 3а клас и Далия  Харалампиева от 3б клас. Състезателите показаха отлични знания в областта на английския правопис. Микаела Станчева се класира на първо място в училищния кръг и ще  участва на  регионалното състезание, което ще се проведе на 29-30 март, 2022 г. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 14 май 2022 в София.

2022-02-28

 


В III б група с целодневна организация на учебния ден в часа за занимания по интереси се проведе викторина на тема „Васил Левски – живот и дело“. Учениците  отговаряха точно на въпросите, подготвени от  г-жа Ивелина Колева, учител на групата. Третокласниците изпълниха песни и стихове посветени на Апостола. По време на занятието учениците цитираха част от незабравимите думи Васил Левски.

2022-02-24


Нашата гордост!

    С най-голямо удоволствие съобщаваме, че Владимир Атанасов, ученик от I б клас, Георги Аврамов, Кристина Филипова и Мартина Филипова, ученици от I д клас се представиха отлично на Математическия турнир „Иван Салабашев“. Първокласниците завоюваха златни медали, получиха грамоти и наградни книги.

  Поздравяваме ги с успеха и им желаем  отлични резултати  на предстоящите състезания.

2022-02-24


Гост на учениците от 1в клас в час по родинознание на 17.02.2022, беше главен асистент д-р Елица Джонгова, преподавател в МУ Варна. Тя с ентусиазъм се включи в проекта „С родители в класната стая“ на тема „Лична хигиена“.

В много интересна беседа д-р Джонгова запозна малките ни ученици с важни здравословни и хигиенни правила за поддържане на орална хигиена. Разказа им за работата на зъболекаря, демонстрира някои инструменти от денталната практика. Учениците ги разгледаха, запознаха се отблизо с тях и разбраха, че  не са страшни и че безпокойството и уплахата са излишни спътници при посещение в зъболекарския кабинет.

 Всички деца много се забавляваха, задаваха въпроси, споделиха случки от свои преживявания.

Срещата завърши с лакомства и подаръци – пясъчни часовници за отмерване оптималното време за миене на зъбките. И обещание, разбира се, от тяхна страна, редовно и старателно да се грижат за устната си хигиена.

2022-02-21


Във връзка с честването на 160 годишнината от създаването на Основно училище „Свети свети Кирил и Методий“ гр. Варна учениците от 4 б клас направиха проучване относно изградените паметници на светите братя Кирил и Методий в България и по света. С изненада откриха, че има повече от 80 паметника, а най-голям  интерес предизвика този, който се извисява на остров Ливингстън, Антарктида.

    Със снимките от проучването четвъртокласниците направиха изложба, която  бе разгледана от всички ученици.

2022-02-17


Учениците от 2., 3. и 4. клас участваха в конкурс за рисунка на тема “Моето училище в бъдещето”. Най-добрите рисунки бяха подредени в изложба.  

2022-02-17

 


Учениците от IIIд клас работиха по проект “Паметници на светите братя Кирил и Методий в България и по света”. Децата потърсиха информация по темата и я представиха във вид на изработена от тях книга. В нея подредиха снимки на паметниците и кратка информация за тях.

2022-02-17


Предстои отбелязването на 19 февруари. Дата, която свързваме с най-значимата личност от българския XIX век насам, апостолът на нашето освобождение Васил Левски. Със съдействието на госпожа Снежина Русева са изготвени и експонирани във фоайето на училището табла, открояващи моменти от неговия живот и дело.
В тържествения час на класа, посветен на Апостола, всеки от учениците от 5 до 7 клас ще има възможност да провери и допълни своите знания за великия българин, като попълни подготвения от госпожа Антоанета Русева образователен тест.
                        2022-02-10

        Учениците от IV б клас  изработиха и представиха своите проекти и компютърни презентации на тема „България- природа и хора“. По интересен начин и чрез подходящо мултимедийно съдържание, четвъртокласниците  запознаха своите съученици с Националните паркове, Природните паркове и резерватите в нашата красива родина. Изказаха своите виждания по въпроси като:

 • Кои са защитените територии в България?
 • Каква е тяхната роля за обществото ни?
 • Кои са представителите на флората и фауната поместени в Червената книга на България?
 • Как хората нарушават равновесието в природата и вредят на нейните представители?Как да помогнем на задъхващата се природа?                                                                                                                                                                                                                     2022-02-09

Учениците от 4 г клас изработиха проекти на тема „Слънчева система“. Четвъртокласниците запознаха съучениците си:

 • със структура на Слънчевата система;
 • видове обекти- планети, астероиди, метеорити, спътници и др.;
 • откриване и изследване на Слънчевата система.

   Експонирана беше изложба с представените проекти.  

2022-02-09

Учене чрез проекти

Учениците от 5-те класове вложиха много знания, творчество и ентусиазъм, и изработиха макети на изучените по география природни зони на планетата. Целта им бе да покажат голямото природно разнообразие на нашия общ дом - Земята.

Проектите изработиха: Максим 5 в, Витомир Симеонов 5 а, Магдалена 5 д, Кристина 5 д, Боян 5 а, Йоана Панайотова 5 г, Радосвет 5 д, Стефан 5 д, Александър Татаров 5 д, Деляна 5 д.
                            2022-01-18


За участие в конкурс на тема „Коледно вълшебство“ бяха отличени Селина Стоянова, Мария Тодорова, Павел Станчев ученици от 3в клас с класен ръководител г-жа Гилова и Габриела Любенова ученичка от 3а клас с класен ръководител г-жа Паскалева.

2022-01-12


Учениците от V и VII клас отбелязаха рождението на Христо Ботев, като пяха песни и рецитираха стихове свързани с революционната му дейност.

2022-01-06


Ученици от шестите класове в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Варна активно се подготвят за честването на юбилея на своето училище. Извършват проучване на живота и делото на светите братя по екипи и заедно обсъждат и репетират предстоящото представянето на резултатите от своя общ проект пред училищната общност в навечерието на празника.

2022-01-05


2021-12-24


Както повелява традицията на Игнажден какъвто човек първи прекрачи прага на къщата, такава ще бъде и годината. В нашата къща – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в нощта срещу Игнажден първи е влязъл Дядо Коледа. Той е оставил за всички първолаци красиво опаковани кутии, пълни с подаръци, за да ни върви на пълнота, здраве и веселие.

Доволните от неочакваната изненада ученици, отправиха своя поздрав към добрия старец с песни, стихотворения и тропнаха кръшно хорце около коледната елха.

2021-12-21


Коледно настроение

2021-12-14


2021-12-14ФЕСТИВАЛ „ФИЗИКА НА МИКРОСВЕТА“

организиран от

ОБЩИНА ВАРНА

РУО – ВАРНА

ТО НА НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКИТЕ СЪЮЗИ-ВАРНА

ЦПЛР-НАРОДНА АСТРОНОМИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ И ПЛАНЕТАРИУМ “НИКОЛАЙ КОПЕРНИК”

 

          Фестивалът е посветен на забележителните годишнини от рождението на двама физици с изключителна роля в създаването на съвременната атомна и ядрена физика. През 2021 г. се навършват 150 години от рождението на новозеландския физик Ернст Ръдърфорд и 120 години от рождението на германския физик Вернер Хайзенберг.

Във фестивала участваха  ученици от ОУ „ Св.св. Кирил и Методий“

В направление модели и макети, участва Жаклин  Малинова от 7в клас, с макет на тема: „Квантовата механика около нас – чудесата на съвременната техника“.

В направление постери, участваха:
Изабел  Кермедчиева от 7в клас, с постер на тема: „Ернст Ръдърфорд – бащата на атомната физика“ и  „Радиоактивност“ и Юлия  Тодорова от 7д клас, с постер на тема: „ Вернер Хайзенберг и странният свят на квантовата механика“.

2021-12-10


„Земя като една човешка длан…..

                                              Но по-голяма ти не си ми нужна.

                                                          Щастлив съм аз, че твойта кръв е южна,

                                                че е от кремък твоя стар Балкан.“

                                                                                                           Георги Джагаров

 

 

       Учениците от втори клас се включиха в планирана проектна дейност на тема „Символи на България – държавата и нейната памет“. Изработени бяха индивидуални и екипни проекти, свързани с държавността, националната памет и природните дадености на нашата родина България.

2021-12-07


 

    В проект посветен на народните будители, взеха участие IIIа група и IIIб  група с целодневно организация на учебния ден на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Варна.

    Мотото – „Народни будители-вдъхновители“, провокира познанията, въображението и творческия размах на учениците.

   Те представиха имената  и дейността на онези български възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването на нашата писменост и просперитета на нашата държава.

   Целта на проекта е да се съхрани и развива българския дух у младото поколение, да се възпитава чувство на родолюбие, национална принадлежност и толерантност.

2021-11-26


От  22-26.11.2021г. учениците от IV а клас  изработиха и представиха своите проекти – компютърни презентации на тема „Държавни и европейски институции“. По интересен начин, чрез подходящо мултимедийно съдържание, четвъртокласниците  запознаха своите съученици със своите виждания по въпроси като:

 • Кой и как създава законите в Република България?
 • Каква е ролята на законите в обществото ни?
 • От къде води началото си законодателството в България?
 • Защо законите трябва да се спазват от всички?
 • Коѝ са държавите членки в Европейския съюз? Коѝ са неговите символи?

На 23.11.2021г. учениците от I–те класове на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“  гр. Варна успешно проведоха урок по безопасност на движението по пътищата „Пресичам безопасно с Теди“. Запознаха се с правилата за безопасно поведение като „Пешеходци“, „Пътници в превозно средство“ и „Водачи на велосипеди и тротинетки“. По интересен начин, чрез подходящо мултимедийно съдържание, класните ръководители им  представиха най-важните неща, които трябва да знаят, за да се чувстват подготвени, когато станат самостоятелни участници в движението по пътищата.

В края на урока децата колективно попълниха теста и изработиха маршрутни карти „Моят безопасен път до училище и обратно“.

Чрез образователната кампания „Пресичаме безопасно с Теди“, учениците от I-ви клас вече имат нов приятел, който ще им бъде добър помощник при спазване на правилата за движение по пътищата. 


На 18 ноември в IВ клас се проведе учебен час по програмата „С родители в класната стая“.

          Гост  беше госпожа Василка Димитрова, стюардеса – инструктор в авиокомпания „European air charter“. Тя разкри  интересни моменти от  работата на стюардесите.

          С нейния интересен разказ, професионални инструкции и детското въображение прелетяхме до столицата на родината ни – София. По пътя направихме демонстрация на аварийно – спасителни средства: поставяне и закопчаване на предпазни колани, използване на спасителни жилетки и кислородни маски, боравене с аварийна карта. Всички пътници от нашия полет се справиха успешно, благодарение на професионалните указания и ведра усмивка на г- жа Димитрова.

          След безаварийното „приземяване“ си пожелахме да се срещнем отново, да летим с истински самолет и да видим различни красиви места по света. 

          Децата благодариха  на госпожа Димитрова, като нарисуваха картини, впечатлени от интересното „въздушно“ преживяване.

2021-11-19


      На 4 ноември в III д клас  се проведе учебен час по програмата „С родители в класната стая“. Гост  беше госпожа Мирослава Робинсон, началник отдел „Опазване на морските води и мониторинг“ в Басейнова дирекция – Черноморски район. Тя разказа на учениците за Международния ден на Черно море. Запозна децата със същността на своята професия. Показа им клипове, снимани с дрон, които отразяват дейностите, извършени от нея и колегите ѝ във връзка със заседналия до брега на Черно море кораб „Вера Су“.

      Повлияни от емоционалното представяне на госпожа Робинсон, децата нарисуваха картини на тема „Да пазим Черно море“.

2021-11-05


Честит 1-ви ноември – Ден на народните будители!

Учениците от  IIIд клас показаха почитта и преклонението си пред будителите, като изготвиха проекти. 

2021-11-02


По случай 1 ноември-Ден на народните будители,учениците от прогимназиален етап създадоха свои книжки, посветени на славните българи. Това е техният начин, да кажат: ,,Помним достойните имена и делата на предците ни, посветили живота си на България. Затова сме им признателни”.

2021-10-31


На 31 октомври се отбелязва Международния ден на Черно море.

На този ден през 1996 година е подписан Стратегическият план за Черно море. Правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни.16 милиона души от 6 държави  празнуват – това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море.  Учениците от 6-ти  клас с интерес се включиха в инициативата и показаха своето отношение към опазване водите на Черно море.

2021-10-29


На 19.10.2021 в часа на класа на 5.д гостува Десислава Христанова родител на ученик от същия клас. Темата, с която г-жа Христанова запозна учениците бе„Хранене и здраве“.  В часа бе представена презентация, от която учениците научиха нови факти за полезните храни, а също така споделиха и своите познания за техните свойства.

Децата дискутирахa „Защо е важно да се храним здравословно и как да си създадем своя хранителен режим?“  Всяко дете имаше възможност с помощта на брошури от хранителни магазини да изготви меню и да направи за себе си “чиния за здравословно хранене”.

Накрая всеки ученик  тества своето pH с помощта на тест ленти. 

2021-10-24

khranene_i_zdrave


Учениците от II Г клас отбелязоха Международния ден за изкореняване на бедността- 17 октомври с благороден акт. При спазване на противоепидемичните мерки те подкрепиха социална кухня в помощ на хора в неравностойно положение. Малките доброволци дариха над 100 кг хранителни продукти от първа необходимост. Те бяха поощрени с благодарствена грамота и почерпка за милосърдното им дело! 

2021-10-20