Училищен живот

Математиката може да бъде забавна и интересна! През месец ноември и декември всички ученици от 6- те класове рисуваха в координатна система.

Организатори: учителите по математика

2022-12-15


       Под мотото: „Сурва, Весела Година“ се проведе инициативата „Най-красиво украсена сурвачка“ в 1.г клас с класен ръководител Ивелина Колева.

      Всички ученици получиха сурвачки, с любезното съдействие на г-н Христо Димов, които украсиха с естествени материали и подредиха в изложба.

      Основните цели бяха: Да се провокира интереса на децата към символиката на Коледните и Новогодишни обичаи и традиции, да вникнат в смисловото значение на дряновото клонче и на използваните материали за украса вложени в сурвачката, да съхранят културната памет и почувстват духовната си принадлежност.

     Весели празници!

2022-12-14


„Децата творят и очакват коледни чудеса!“

     Красиви сурвачки, картички и писма до Дядо Коледа творят първокласниците преди настъпващите празници.

     Коледната магия витае в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. В часовете по музика класните стаи се огласят от песни или се превръщат в работилнички за изработване на оригинални творби и подаръци.

2022-12-09


     В края на месец ноември медицински специалисти от МДЦ Дентапрайм Сити-Варна, партньор в Национална кампания за безплатно силанизиране на зъбите на деца до 8 годишна възраст, проведоха беседа с първокласниците от нашето училище как правилно да мият зъбите си, как да поддържат добра  устна хигиена и какво представлява силанизирането на зъбките.

     В края на часа всяко дете получи подарък- мостра на паста за зъби.

2022-12-02


Успех за Кристиян Радков Новаков, ученик от 2. В клас, в есенният кръг на 10-то издание на престижния турнир „Математика без граници“- второ място и сребърен медал.

Поздравления, Крис!


Астрид Линдгрен: „Детство без книги не е никакво детство“

По повод 115г от рождението на най-популярната детска писателка – Астрид Линдгрен, учениците от 3. А клас с класен ръководител г-жа Даниела Йорданова се запознаха с  биографията и творчеството на авторката.Децата четоха откъси от нейни произведения и подредиха изложба в тематичния кът на книгата. Изработиха проекти, направиха илюстрации на най-известните герои на любимата писателка на много поколения.

2022-12-02


На 24.11.2022 година се навършиха 196 години от рождението на италианския писател Карло Колоди. Учениците от 3.б група с целодневна организация на учебния ден с учител г-жа Йовка Дойнова посетиха училищната библиотека. Госпожа Златка Харизанова, библиотекар, запозна учениците с биографията на писателя и историята на написването на приказката за световноизвестния приказен герой Пинокио. Показани бяха различни издания на книгата „Приключенията на Пинокио“, написана от Карло Колоди. Госпожа Дойнова прочете част от историята за дървената кукла, с което запали интереса на учениците, които не са прочели книжката. След това третоклaсниците изгледаха анимационен филм по приказката.


Учениците от I б клас с класен ръководител Цветелина Аламурова и от II г клас с класен ръководител Даниела Лечева отпразнуваха заедно 115-ия рожден ден на знаменитата Астрид Линдгрен. Второкласниците запознаха гостоприемните малчугани с най-известната героиня на детската  писателка – Пипи Дългото чорапче. Прочетоха им част от забавните приключения на червенокосото силно момиче и нейните верни приятели Томи, Аника и г-н Нилсон. Учениците от първи клас получиха медальони с образа на новата си приятелка и от своя страна подариха на гостите си книгоразделители с герои от други книжки за деца от шведската авторка. Празникът завърши с музикален поздрав за първолаците и обещание за нови интересни срещи.

Гости на  събитието бяха г-жа Галя Трифонова – заместник-директор по учебна дейност и г-жа Десислава Зарева – училищен психолог.

2022-11-18


Във връзка с инициативата ,,Докосване до делата на будителите”, за най-красив препис на ,,История славянобългарская” бяха наградени следните ученици:

Вяра Алексиева 3б, Елиза Бебова 4г, Марианна Стефанова 5а, Брусен Георгиев 6а и Мартина Тодорова 7г клас.

2022-11-15


На 11.11.2022г. се проведе интердисциплинарен урок на тема ,,Български фолклорни праници. Димитров ден” с участието на ученици от 7б клас, както и учители по технологии и предприемачество, английски език и музика. Урокът премина с голям интерес и активно участие на учениците, които показаха своите знания и умения свързани с темата. 

2022-11-14


В рамките на проект SEARCH и по случай Международния Ден на Черно море, учените от ИО-БАН бяха посланици на науката в нашето училище. В проекта се включиха ученици от 7а клас с класен ръководител Венета Николова, както и Иванка Бошкова ( учител по география и икономика) и Хриска Петкова( учител по технологии и изобразително изкуство). 

Гостуващите учени от ИО-БАН, във времето отделено за дискусии с учениците, за пореден път бяха приятно изненадани от високото ниво и качеството на демонстрираните познания за уникалната екосистема на Черно море от тяхна страна.

2022-11-10

srtf-io


На 02.11.2022 г. по повод 125 г. от рождението на Асен Разцветников /1897-1951/ – български поет, писател и преводач учениците от IV б клас  организираха литературно четене и кът с негови произведения.

2022-11-03


Учениците от I б  клас с класен ръководител Цветелина Аламурова отбелязаха Международния ден на Черно море. Научиха интересни факти за родното море и неговите обитатели. Разбраха, че морето е за всички и е важно да бъде чисто и всеки може да помогне за опазването му. В часовете по изобразително изкуство подготвиха и своя изложба.

2022-10-24


В час по изобразително изкуство с учениците  от 2.д клас отбелязахме професионалния празник на художника. Като млад художник Иван Илиев, ученик от същия клас, представи свои картини и показа техники за рисуване на своите съученици – смесване на цветове. Иван рисува пред целия клас като професионалист със статив, платно и палитра с маслени бои. Тъй като темата на часа беше „В живописния подводен свят“, той и съучениците му рисуваха риби.  

2022-10-20


И през тази учебна година продължаваме традицията да работим по програмата „С родители в класната стая“. В часа на класа на 2.г клас с класен ръководител Даниела Лечева се проведе урок на темата „Пожарникари спасители“. Наш специален гост беше Виктор Иванов /родител на Хрисиан Иванов/ – пожарникар. Смелият огнеборец запозна учениците с интересни факти и детайли от ежедневието на пожарникарите. Обясни какви действия трябва да се предприемат при възникнал пожар. Представи им нагледно цялата необходима екипировка – огнеупорни дрехи и обувки, защитна каска, предпазни ръкавици, дихателен апарат, бутилка със сгъстен въздух и др. Второкласниците споделиха своите знания и опит и отправиха интересни въпроси към г-н Иванов. Учениците бяха силно заинтригувани от професията пожарникар – опасна, но и благородна.

В края на срещата те подариха на нашия гост своите рисунки на тема „Пожарът през детските очи“.

Гост на интересната срещата беше и г-жа Лидия Рачева – зам.-директор по учебна дейност.

2022-10-18


        На 13.10.2022 година в 1.г клас с класен ръководител Ивелина Колева  се проведе час по безопасност на движението по пътищата. Часът е във връзка с включването на училището в национална кампания „Безопасни улици“, инициирана от Национално сдружение на общините в Република България, в партньорство с ДА „Безопасност на движението по пътищата“.

      Партньори за осъществяване на тази инициатива е Община Варна, дирекция „Превенции“, Общинска и Местна комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, ОД на МВР сектор „Пътна полиция“ и инспектори от Детска педагогическа стая.

      Часът се осъществи с любезното съдействие на Росица Петличкова, инспектор в Детска педагогическа стая към РУ №1 към Областна дирекция на МВР-Варна и младши полицейски инспектор към Областна дирекция на МВР-Варна Никола Николов.

     Децата се включиха активно в проведената беседа, отговаряха точно на поставените въпроси от младши полицейски инспектор Николов. Първокласниците показаха, че познават много добре Правилата за безопасно движение по пътищата. Госпожа Петличкова предостави на учениците книжка „Спазваме правилата заедно“ и светлоотразителна гривна „Аз внимавам на пътя“.

   В края на часа гостите бяха поздравени с песента „Деца по зебрата“.

2022-10-13


Изложба по случай настъпващата есен


На 12.10.2022 г.учениците от 5г клас посетиха музея “Човекът и неговото здраве”.


На 11.10.22г. в 5в клас в часа на класа се проведе беседа на тема “Детско правосъдие и наказателна отговорност” по програма “С родители в класната работа”. Гост беше г-жа Десислава Петрова – съдия към Районен съд гр.Провадия.

Децата бяха запознати с видовете права и различните наказателни форми в нашата съдебна система. Дискусията породи голям интерес и емоция сред  децата.

2022-10-12


По програмата „С родители в класната стая“, на 7 октомври 2022 г. в часа по физическо възпитание и спорт /ФВС/ на 2.В клас гостува Деница Димитрова – родител на Данаил Димитров, която е треньор по волейбол към СК „Черно море“ и учител по ФВС в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Общоразвиващите упражнения и упражненията с топка не затрудниха малките спортисти. С голямо старание и много положителна емоция учениците изпълняваха поставените им задачи.

Фурор и огромна радост предизвика оценката за работата им в часа и наградите на треньор Димитрова – медали за всеки ученик.

За всички, с малки изключения, това се оказа първи медал и естествено повод за гордост.

Часът завърши с  щастливи усмивки и пожелания за още много заслужени медали.

2022-10-10


Есенен спортен празник 23.09.2022г.


Ученичката от 2. В клас Хрисимира Любомирова отново доказа своя спортен дух и упоритост,  като се пребори за медали в Десетия плувен фестивал  „Варна 2022“, провел се на 17.09.2022 на ПК „Приморски“.

В индивидуалното класиране тя грабна среброто в дисциплините 50 м свободен стил и 50м бруст. В щафетата 4×50м свободен стил спечели златен медал.

Поздравления, Хриси!

2022-09-21


Поздравления от всички съученици и приятели от 2.В клас за поредния успех на Илкай на голямо Математическо състезание!

               Малкият ни голям математик завоюва първо място в своята категория С1/смятане, умножение и деление на двуцифрени и трицифрени числа/ и донесе златен медал от Международната олимпиада по ментална аритметика, която се проведе в Созопол на 31 юли, 2022 година.

               Браво, Илкай!

2022-09-21