Училищен живот

 

    В проект посветен на народните будители, взеха участие IIIа група и IIIб  група с целодневно организация на учебния ден на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Варна.

    Мотото – „Народни будители-вдъхновители“, провокира познанията, въображението и творческия размах на учениците.

   Те представиха имената  и дейността на онези български възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването на нашата писменост и просперитета на нашата държава.

   Целта на проекта е да се съхрани и развива българския дух у младото поколение, да се възпитава чувство на родолюбие, национална принадлежност и толерантност.

2021-11-26


От  22-26.11.2021г. учениците от IV а клас  изработиха и представиха своите проекти – компютърни презентации на тема „Държавни и европейски институции“. По интересен начин, чрез подходящо мултимедийно съдържание, четвъртокласниците  запознаха своите съученици със своите виждания по въпроси като:

  • Кой и как създава законите в Република България?
  • Каква е ролята на законите в обществото ни?
  • От къде води началото си законодателството в България?
  • Защо законите трябва да се спазват от всички?
  • Коѝ са държавите членки в Европейския съюз? Коѝ са неговите символи?

На 23.11.2021г. учениците от I–те класове на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“  гр. Варна успешно проведоха урок по безопасност на движението по пътищата „Пресичам безопасно с Теди“. Запознаха се с правилата за безопасно поведение като „Пешеходци“, „Пътници в превозно средство“ и „Водачи на велосипеди и тротинетки“. По интересен начин, чрез подходящо мултимедийно съдържание, класните ръководители им  представиха най-важните неща, които трябва да знаят, за да се чувстват подготвени, когато станат самостоятелни участници в движението по пътищата.

В края на урока децата колективно попълниха теста и изработиха маршрутни карти „Моят безопасен път до училище и обратно“.

Чрез образователната кампания „Пресичаме безопасно с Теди“, учениците от I-ви клас вече имат нов приятел, който ще им бъде добър помощник при спазване на правилата за движение по пътищата. 


На 18 ноември в IВ клас се проведе учебен час по програмата „С родители в класната стая“.

          Гост  беше госпожа Василка Димитрова, стюардеса – инструктор в авиокомпания „European air charter“. Тя разкри  интересни моменти от  работата на стюардесите.

          С нейния интересен разказ, професионални инструкции и детското въображение прелетяхме до столицата на родината ни – София. По пътя направихме демонстрация на аварийно – спасителни средства: поставяне и закопчаване на предпазни колани, използване на спасителни жилетки и кислородни маски, боравене с аварийна карта. Всички пътници от нашия полет се справиха успешно, благодарение на професионалните указания и ведра усмивка на г- жа Димитрова.

          След безаварийното „приземяване“ си пожелахме да се срещнем отново, да летим с истински самолет и да видим различни красиви места по света. 

          Децата благодариха  на госпожа Димитрова, като нарисуваха картини, впечатлени от интересното „въздушно“ преживяване.

2021-11-19


      На 4 ноември в III д клас  се проведе учебен час по програмата „С родители в класната стая“. Гост  беше госпожа Мирослава Робинсон, началник отдел „Опазване на морските води и мониторинг“ в Басейнова дирекция – Черноморски район. Тя разказа на учениците за Международния ден на Черно море. Запозна децата със същността на своята професия. Показа им клипове, снимани с дрон, които отразяват дейностите, извършени от нея и колегите ѝ във връзка със заседналия до брега на Черно море кораб „Вера Су“.

      Повлияни от емоционалното представяне на госпожа Робинсон, децата нарисуваха картини на тема „Да пазим Черно море“.

2021-11-05


Честит 1-ви ноември – Ден на народните будители!

Учениците от  IIIд клас показаха почитта и преклонението си пред будителите, като изготвиха проекти. 

2021-11-02


По случай 1 ноември-Ден на народните будители,учениците от прогимназиален етап създадоха свои книжки, посветени на славните българи. Това е техният начин, да кажат: ,,Помним достойните имена и делата на предците ни, посветили живота си на България. Затова сме им признателни”.

2021-10-31


На 31 октомври се отбелязва Международния ден на Черно море.

На този ден през 1996 година е подписан Стратегическият план за Черно море. Правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни.16 милиона души от 6 държави  празнуват – това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море.  Учениците от 6-ти  клас с интерес се включиха в инициативата и показаха своето отношение към опазване водите на Черно море.

2021-10-29


На 19.10.2021 в часа на класа на 5.д гостува Десислава Христанова родител на ученик от същия клас. Темата, с която г-жа Христанова запозна учениците бе„Хранене и здраве“.  В часа бе представена презентация, от която учениците научиха нови факти за полезните храни, а също така споделиха и своите познания за техните свойства.

Децата дискутирахa „Защо е важно да се храним здравословно и как да си създадем своя хранителен режим?“  Всяко дете имаше възможност с помощта на брошури от хранителни магазини да изготви меню и да направи за себе си “чиния за здравословно хранене”.

Накрая всеки ученик  тества своето pH с помощта на тест ленти. 

2021-10-24

khranene_i_zdrave


Учениците от II Г клас отбелязоха Международния ден за изкореняване на бедността- 17 октомври с благороден акт. При спазване на противоепидемичните мерки те подкрепиха социална кухня в помощ на хора в неравностойно положение. Малките доброволци дариха над 100 кг хранителни продукти от първа необходимост. Те бяха поощрени с благодарствена грамота и почерпка за милосърдното им дело! 

2021-10-20